“Never lose hope. Storms make people stronger and never last forever.” ― Roy T. Bennett

En del av Digital@Idag

#TransformationDay 2020

Att vara mänsklig i en digitaliserad värld

Klustrets intention är att bidra till ett hållbart, blomstrande och medvetet samhälle genom att bidra med perspektiv på de mänskliga aspekterna av att leva och verka i den verklighet vi människor skapar tillsammans. Denna dag kommer vi att dela med oss av vad vi ser som växer fram drivet av digitaliseringen.

Klustret förenar ett 50-tal verksamheter som alla delar denna intention. Vi kommer att dela med oss av många olika perspektiv på hur det är vara människa och hur man kan jobba med sig själv och utveckla samarbetet med andra i en digitaliserad värld.

Programmet består av flera olika sessioner där vi blandar föreläsningar med interaktiva prova-på sessioner.

Intresseanmälan

Är du intresserad av att delta på någon av våra aktiviteter? Fyll i dina uppgifter så blir du uppdaterad om programmet allteftersom vi uppdaterar det.

Digital@Idag är en folkbildningsrörelse där 215 aktörer medverkar och som tillsammans arrangerar 280 aktiviteter på 110 orter runt om i Sverige den 2 oktober 2020.

Digital@Idags mål är att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen. Det är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Initiativtagare är; Forum för Omställning, (FfO), Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), Landsorganisationen i Sverige LO, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Statens servicecenter.

Klustret Ekskärets bidrag är #TransformationDay som sker i samarbete med en av våra medlemmar DigJourney.

Läs mer om detta fina initiativ: https://digitalidag.org

Program

Morgonpasset

8:30 – 9:35

Välkomna!

Naima & Johan, Klustret Ekskäret
Tomas Björkman, Stiftelsen Ekskäret.

Prova-på

Zoomlänk

8:30 Teknisk check-in för er som vill

8:45 Vi guidar er genom dagens innehåll!

9.00 Bildning i en digitaliserad värld, Tomas Björkman  

9:20 Social check-in knyt kontakter inför dagen

8:30 – 9:00

Klustret Coworking Online: Incheckning

Sofie & Nina, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Välkommen att prova Coworking Online, en metod som utvecklats i samskapande till att bli en uppskattad digital arbetsplats. De som är där säger att de upplever gemenskap, inkludering, glädje och får dessutom mer gjort. Metoden bygger på vad våra hjärnor behöver för att må bra och samtidigt prestera på topp. Häng med oss hela eller delar av dagen, schemat är synkat med Transformation Day och Digital@Idag, så du kan även delta i andra sessioner som Klustret erbjuder under dagen!

Pass 1

9:40-10:30

Klustret Coworking Online:
Arbetspass 1

Sofie & Nina, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Under en coworking online-dag jobbar vi med egna arbetsuppgifter i vårt digitala kontorslandsskap. Ett arbetspass startar med att alla delas in i mindre grupper i breakout-rum och berättar vad du tänker göra under arbetspasset. Därefter fokuserat eget arbete för att i slutet av passet dela hur det gått.

9:40 – 10:30

Naturnära möten i en digital tidsålder

Thomas Kirkegaard, Matters Group

Dialog/Panel

Zoomlänk

I en tid präglad av digitalisering, förstärkt av den pågående pandemin, vad ser vi som våra största utmaningar och möjligheter i arbetslivet? Hur kan vi främja välmående och ett blomstrande arbetsliv genom att balansera digitalt arbete med naturnära möten och utvecklingsprocesser?

9:40 – 10:30

Morgonglöd@ TransformationDay

Ekskäret Anywhere

Prova-på

Zoomlänk

Välkommen att testa på en av communityaktiviteterna på Ekskäret Anywhere och starta dagen med att hamna i synk med dig själv och livet! Vi börjar med en guidad meditation/reflektion och delar sedan upp oss i mindre grupper kring en gemensam “incheckningsfråga”, innan vi checkar ut och tar oss an dagen, påfyllda och påminda om vad det är att vara människa.

9:40 – 10:10

Arbetslivet som växthus för klokskap

Caroline S Sahlborn, Stiftelsen Ekskäret
Niklas Huss, Mindshift

Dialog/Panel

Zoomlänk

Arbetslivet och våra arbetplatser är idag vår viktigaste arena för växande och utveckling som vuxna. Välkomna till ett nyfiket utforskande av frågan; Hur kan individen och organisationen växa hållbart och tillsammans? Hur blir arbetslivet en arena för främjande av mer välbefinnande för individen, organisationen och samhället.

9:40 – 10:30

The Power Of The Breath – part 1

Daniel Mueller-Gonzalez

Föreläsning

Zoomlänk

Learn about the power of your breath all the way from ancient times until today. What are the physical, emotional, psychological and spiritual effects of conscious controlled breathing and what can it do for us as humans in the 21st century.

9:40 – 10:30

Hur ställer man om i Digital transformation, Case från SAS och Skatteverket?

Lars Alm, DigJourney

Föreläsning

Zoomlänk

Annelie Nässén, Svenska Spel och SAS, och Johan Schauman, Skatteverket berättar om sina digitala transformationsresor och hur man leder en organisation i stark förändring. Vi får ta del av både utmaningar och lärdomar från resorna.

Moderator är Lars Alm, DigJourney.

10:45 – 11.35

Så digitaliserade Sista 9 golfen, en historiskt omodern marknad

byBrick

Föreläsning

Teamslänk

Hör berättelsen om hur Hannes Rydell från Sista 9 genom appteknik digitaliserat processerna kring en gammal och traditionell sport som golf . Redan i ett tidigt skede lyckades han ta den digitala lösningen till marknaden och med små medel och litet kapital öka utnyttjandegraden per golfbana. Hannes berättar också hur dataanalys lagt grunden till hans strategi för produkt och affärsutveckling.

10:00 – 12:00

The Tool of Tomorrow for Today’s Changemakers

Joakim Jansson, DigJourney

Prova-på

Zoomlänk kommer snart

DigJourney har med stöd från Tillväxtverket arbetat med att utveckla en digital tjänst som skall stötta såväl verksamheter som konsulter i att leda transformation. Denna session är för dig som jobbar med förändring i företag eller en organisation. Sessionen är en workshop där deltagarna testar en prototyp av tjänsten och ger feedback.


Max 10 personer och föranmälan krävs till joakim@digjourney.com

10.00-10.30

Beslutsfattare måste våga göra analys: Data Science som verktyg för Growth Hacking

Johan Lindgren, byBrick

Föreläsning

Teamslänk

Som beslutsfattare måste man ta hänsyn till en stor mängd information men att låta utföra och ta del av analys kan vara en tröskel att ta sig över.

byBrick diskuterar vad datadriven affärsutveckling är, vad den bidrar med, och hur den kan utnyttjas i organisationen – allt för att skapa tillväxt. Data science som verktyg för Growth Hacking, helt enkelt.

Du kommer få en rad tydliga exempel som visar varför man som beslutsfattare aktivt skall använda professionell analyskapacitet och har en ”analys” kan vara utöver en traditionell dashboard.

10.05 – 10:30

Styrelsens och ledningens roll i förändring

Johan Forsberg, DigJourney

Dialog/Panel

Zoomlänk

Hur leder styrelse och ledning verksamheten i tider av stark förändring, och hur ska relationen mellan styrelse och ledning fungera för att kunna accelerera förändringsresan?

Medverkande:
Pernilla Baralt, Generalsekreterare UNICEF Sverige
Kent Persson, Samhällspolitisk chef, Heimstaden

Pass 2

10:45-11:35

Klustret Coworking Online:
Arbetspass 2

Sofie & Nina, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Under en coworking online-dag jobbar vi oss åt egna arbetsuppgifter i vårt digitala kontorslandsskap. Ett arbetspass startar med att alla delas in i mindre grupper i breakout-rum och berättar vad du tänker göra under arbetspasset. Därefter fokuserat eget arbete för att i slutet av passet dela hur det gått.

10:45 – 11:35

Nära samarbete på distans

Gro

Prova-på

Zoomlänk

Hur kan man få till kreativt och tryggt samskapande på distans?

Hur kan man designa och faciltiera workshops, grupputveckling, storgruppsmöten på distans?

Vi kommer att dela med oss av konkreta verktyg som vi testar tillsammans.

10:45 – 11:35

Growing Resilience: for adaptability to change & inner sustainability

Heidi Andersen Mindfuel Lab

Dialog/Panel

Zoomlänk

By training and developing one of humanity’s most powerful survival skills—our ability to build a psychology of resilience—you can help those you work with to become better able to increase creativity, adapt to change, recover from adversity and improve their overall well-being. Will be held in English or Swedish.

Meeting ID: 885 7273 7108
Passcode: 899846

10:45 – 11:35

The Power Of The Breath – Part 2

Daniel Mueller-Gonzalez

Prova-på

Zoomlänk

After learning about the power of your breath in a lecture here you will learn the power of your breath through experience. We will use this time together to play with the breath in a manner that makes us feel alive, energized and relaxed.

11:00 – 11:30

Sara Öhrvall om boken Ditt framtida jag

Johan Forsberg, DigJourney
Sara Öhrvall, Digitaliseringschef & författare

Föreläsning

Zoomlänk

Sara Öhrvall är digitaliseringschef på SEB och författare till boken ”Ditt framtida jag”. Samtalet handlar om hur digital teknik kliver allt närmare våra kroppar och hur ett framtida liv kan te sig när vi applicerar digitala lösningar på vår hjärna, våra muskler och våra sinnen.

Vi kommer att prata om hur hur var och en av oss kan använda teknik för att bli smartare, vänligare och starkare – men också vad händer med oss som individer och samhälle, när var och en kan bli en modern superhjälte som klarar mer än vad som någonsin tidigare har varit möjligt.

Lunch pass

11:35 – 12:00

Reflektion & utbyte om förmiddagen

Naima & Johan, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Reflektera och dela erfarenheter från förmiddagens pass tillsamans med andra.

Även om du inte varit med på Klustrets pass är du välkommen.

11:35-12.00

Klustret Coworking Online: Lärpass

Sofie & Nina, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Varje Coworking Online innehåller ett lärpass; en dialog/föreläsning/workshop/utbildning där vi inspireras av nya ämnen som dagens ansvariga facilitator initierar. Ämnet idag är: På vilket sätt kommer vi som individer till vår rätt och växer i digitala möten och samarbeten?

12:00 – 13:00

Klustret CoEating Online

Sofie & Nina, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

För er som deltar i Klustret Online är det gemensam lunch över Zoom.

13:00 – 13:10

Presentation av eftermiddagens pass.

Naima, Klustret Ekskäret

Prova-på

Träffa några av de som medverkar på eftermiddagens pass och Naima guider er genom programmet.

13:00-14:30

Klustret Coworking Online:
Arbetspass 3

Sofie & Nina, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Under en coworking online-dag jobbar vi oss åt egna arbetsuppgifter i vårt digitala kontorslandsskap. Ett arbetspass startar med att alla delas in i mindre grupper i breakout-rum och berättar vad du tänker göra under arbetspasset. Därefter fokuserat eget arbete för att i slutet av passet dela hur det gått.

Pass 3

13:10 – 14:00

Mental hälsa & utveckling tillgängligt till 5 miljoner – går det? 

Erik Fernholm, 29K

Föreläsning

Zoomlänk

Den psykiska ohälsan har på 6 månader tredubblats och drabbar idag varannan svensk. Samtidigt behövs stöd för inre transformation demokratiseras mer än någonsin för att kunna bygga ett hållbart samhälle. 
Stiftelsen Ekskäret och plattformen 29k.org har tillsammans med 50 forskare, en handfull modiga filantroper och svenska staten hittat en lösning som konsekvent skapar ihållande och meningsfulla förändringar. Tillgängligt var som helst och utan kostnad. Låter det otroligt? Nyckeln ligger dock inte i appen – utan i hur förtroendefulla, ärliga mänskliga möten skapar en plats där vi kan träna på det allra viktigaste, tillsammans. 

13:10 – 14:00

Mänskligare Organisationer

Helen Rodensjö, HR Consulting
Pia-Maria-Thoren, Agile People

Dialog/Panel

Zoomlänk

Hur skapar vi mänskligare organisationer? Genom att lära medarbetare och chefer att arbeta Agilt så skapar vi organisationer som är byggda för samarbete och utveckling.

Vi presenterar metoder och principer utifrån Agilt HR och Agilt Ledarskap. Framtidens organisationer behöver ett Agilt förhållningssätt.

13:10 – 14:00

Digitalisering och hälsa

Stig Zandrén

Dialog/Panel

Zoomlänk

Hur kan vi få kunskap om och förhålla oss till sekundära effekter av digitalisering på vår hälsa, t ex den kraftigt ökade strålningen från elektromagnetiska fält och den ökade kontakten med lokala strålningskällor?

Meeting ID: 951 993 9309
Passcode: 353353

13:10 – 14:00

Så vill Skatteverket göra företagarnas vardag enklare

Johan Schauman, Skatteverket

Dialog/Panel

Zoomlänk

Skatteverkets strategiska inriktning genomsyras av digitalisering. Allra störst är fokus på små och medelstora företag, som ska få betydligt bättre förutsättningar att driva företag, genom tjänster som bidrar till en enklare vardag.

13:10 – 14:00

En smart och hållbar stad för framtida generationer

Andreas Tylenius, Heimstaden,
Kent Persson, Heimstaden

Dialog/Panel

Zoomlänk

Föreläsningen och samtalet ger en inblick i hur framgångsrika kommuner ”generellt” arbetar, för att skapa ett smart och hållbart samhälle samt konkreta exempel och utvecklingsområden.

Genom dialogen lyfter vi även upp hur tekniken möjliggör och stödjer de mänskliga aspekterna av att leva och verka i en kommun. Andreas Tylenius, DigJourney, föreläser och leder samtalet.

14.00 – 15:00

Föräldrasmart på jobbet – lärdomar i Coronatid

Tiina Bruno, Föräldrasmart

Dialog/Panel

Zoomlänk

Ett samtal om hur föräldraskap kan visa nycklar till det ledarskap och inre skiften som behövs i arbetsliv och samhällen nu. En utveckling som arbetsgivare, ledare och medarbetare kan ta tillvara från det digitala arbetslivet under pandemin – men inte alltid tänker på.

Gäster:
Elisabeth Flodin, ledarutvecklare och VD-coach med fokus på Förtroendefullt samarbete samt utveckling av individens potential

Maria Paz Achiardo, mentor och inspiratör specialiserad på inre utveckling och medveten handling

14:00 – 16:00

The Tool of Tomorrow for Today’s Changemakers

Joakim Jansson, DigJourney

Prova-på

Zoomlänk kommer snart

DigJourney har med stöd från Tillväxtverket arbetat med att utveckla en digital tjänst som skall stötta såväl verksamheter som konsulter i att leda transformation. Denna session är för dig som jobbar med förändring i företag eller en organisation. Sessionen är en workshop där deltagarna testar en prototyp av tjänsten och ger feedback.


Max 10 personer och föranmälan krävs till joakim@digjourney.com

14:00 – 15:00

Digitaliseringens påverkan på framtida konkurrenskraft

Daniele Cassani, byBrick

Föreläsning

Teamslänk

Vi ser hur ny teknik skapar nya produkter och tjänster som tillsammans förändrar kundernas beteende. Vi kallar det digital transformation.

I den här föreläsningen pratar Daniele Cassani från byBrick Management om hur digitaliseringens påverkan på din framtida konkurrenskraft. Du kommer få med dig en förståelse för vikten av att följa med i utvecklingen och anpassa både erbjudande och affärsmodell samt konkreta tips på hur din organisation kommer igång med er digitala resa.

14.30 -16.30

Access to education in conflict and post conflict contexts: Role of digital technology and connectivity.

Hosted by: Steven Sadi, UNICEF. Organized by the Permanent Mission of Niger, supported by UNICEF and ITU

Dialog/Panel

Zoomlänk

A guided livestream with UNICEF Office of Innovation for Digital@Idag.
The Permanent Mission of Niger is convening this Arria-formula meeting to share lessons learned and best practices in relation to expanding connectivity to children in conflict, post-conflict and post-disaster situations; and to discuss how the Security Council and the UN System can support the implementation of resolutions aimed at expanding access to education to children in conflict and post conflict situations and affected by other major shocks.

The event will bring together various stakeholder groups, including Member States, Permanent Observers, relevant UN agencies and NGOs. BRIEFERS Ms. Henrietta Fore, Executive Director, UNICEF Ms. Doreen Bogdan-Martin, Assistant Secretary-General, Director of the Telecommunication Development Bureau, International Telecommunication Union Mr. Ibrahima Guimba-Saidou, Minister of State, CEO, ANSI, Niger Ms. Paula Ingabire, Minister of Information and Communications Technology and Innovation, Rwanda

17:53 – 18:10

Utvecklad omvärld kräver förändrat ledarskap

Joakim Jansson: DigJourney
Niklas Huss: initiativtagare Mindshift, fd innovationschef Länsförsäkringar

Dialog/Panel

Klicka här för att delta

Ute i omvärlden omvandlas hela branscher, människors förväntningar förändras. Spelplanen ser annorlunda ut, vi skapar nya typer av tjänster, nya affärsmodeller föds och gamla dör. De flesta behöver en förändrad kultur och nya arbetssätt som klarar att möta de nya kraven. Ett ledarskap som förstår vad transformationen innebär är avgörande, teamarbete över gamla gränser blir avgörande. Ett samtal om vilket ledarskap en förändrad värld i utveckling behöver.

After work

15:00 – 

Video mingel

Naima & Johan, Klustret Ekskäret

Prova-på

Zoomlänk

Avsluta dagen oavsett hur du tillbringat den med ett video mingel.